Nasze pożywienie składa się ze składników energetycznych (białka, tłuszczów i węglowodanów) oraz składników nie-energetycznych (witaminy, składniki mineralne). Spalenie 1g białka lub węglowodanów to 4kcal, zaś spalenie 1g tłuszczy to 9kcal.
BIAŁKA (in. proteiny)
Białko jest niezbędne do funkcjonowania organizmu, ponieważ służy jako budulec dla komórek, mięśni, organów ciała i krwi. Organizm odkłada tylko niewielką jego ilość, dlatego powinno się jeść codziennie produkty zawierające ten składnik. Przy spożywaniu białka należy zwrócić uwagę, aby 33% pochodziło z białka roślinnego (rośliny strączkowe, ziemniaki, soja), kolejne 33% z nabiału (jajka, sery, jogurty, kefiry, maślanka), a tylko pozostała część z białego mięsa (kurczak, indyk) i ryb.
Należy też uważać, aby nie spożywać nadmiaru białka, gdyż przekształca się ono w tłuszcz. Wskutek nadmiaru białek częściej pojawiają się choroby przemiany materii oraz schorzenia nerek. W ciągu dnia powinno się spożywać nie więcej jak 15% białek.
WĘGLOWODANY (cukry, produkty skrobiowe, celuloza)
Dostarczają dużej ilości energii potrzebnej do pracy mięśni i mózgu. Bez nich wątroba nie mogłaby prawidłowo funkcjonować. Poza tym, za ich pośrednictwem organizm otrzymuje ważne substancje mineralne. Powinny one stanowić 50-60% dziennego zapotrzebowania. Podstawowym zadaniem węglowodanów jest szybkie dostarczenie energii. Dzielimy je na proste (niektóre owoce, miód, przetworzone produkty spożywcze, cukier) oraz złożone (świeże i suszone owoce, dynia, warzywa, fasola, makaron, brązowy ryż, kasza, pieczywo). Węglowodany proste ulegają szybkiemu spalaniu, przez co sięgamy po nie częściej. Jednak mają mniej błonnika i są bardzo kaloryczne. Z kolei węglowodany złożone są bogate w błonnik, mają niewiele kalorii i tłuszczu. Spalają się w wolnym tempie, co powoduje zwiększony poziom energii i uczucie sytości. Jeżeli chcecie się zdrowo odżywiać i poprawić wygląd swojej sylwetki, powinniście sięgać po węglowodany złożone!
Oprócz powyższych informacji chcę wspomnieć o bardzo ważnym węglowodanie w pożywieniu człowieka jakim jest błonnik. Nasz organizm nie trawi błonnika, ale wykorzystuje go jako „tłok” do przesuwania pokarmu w przewodzie pokarmowym i wydalania nie strawionych resztek. Ma on wiele zalet dla osób będących na diecie: osłania i chroni substancje odżywcze, pobudza przemianę materii oraz proces trawienia, wydala szkodliwe produkty przemiany materii, cholesterol, odtruwa organizm.
Błonnik zawarty jest we wszystkich warzywach i owocach. Doskonałym jego źródłem są jabłka, otręby, płatki owsiane, kasza gryczana, pieczywo razowe.
W trakcie stosowania diet niskokalorycznych ze zbyt małą ilością błonnika, mogą wystąpić zaparcia. Dlatego dobrze jest dodać 1 łyżkę otrębów owsianych wymieszanych z 1 łyżką otrębów pszennych do kefiru lub naturalnego jogurtu. Polecam!
Błonnik zawarty jest we wszystkich warzywach i owocach. Doskonałym jego źródłem są jabłka, otręby, płatki owsiane, kasza gryczana, pieczywo razowe.
W trakcie stosowania diet niskokalorycznych ze zbyt małą ilością błonnika, mogą wystąpić zaparcia. Dlatego dobrze jest dodać 1 łyżkę otrębów owsianych wymieszanych z 1 łyżką otrębów pszennych do kefiru lub naturalnego jogurtu. Polecam!
TŁUSZCZE (in. lipidy)
Wiadomo, że nasz organizm potrzebuje pewną ilość tłuszczu, która dostarcza energii, jest składnikiem błony komórkowej i hormonów. Tłuszcze powinny stanowić 25% dziennego zapotrzebowania. Podczas spalania nadmiaru tłuszczów w organizmie powstają toksyczne związki, które wątroba musi zneutralizować, by potem mogły zostać wydalone. Jednak mimo tego są niezbędne, ponieważ dzięki nim organizm może przyswoić wiele witamin (np.: A, E, D, K).
W prosty sposób tłuszcze dzielimy na nasycone (pełnotłuste produkty mleczne: ser, lody, śmietana; mięso: wołowina, wieprzowina, szynka, kiełbasa; oleje: palmowy, kokosowy, bawełniany) oraz nienasycone: jedno-nienasycone (oliwa z oliwek, olej lniany) olej rzepakowy) i wielo-nienasycone (olej kukurydziany, olej sojowy, olej słonecznikowy, ryby).
Tłuszcze nasycone są szkodliwe dla naszego organizmu, dlatego powinny stanowić maksymalnie 10% przyjmowanych kalorii. Z kolei tłuszcze nienasycone, są „dobrym” rodzajem tłuszczy, ale mimo wszystko nie można przekraczać ich dziennego zapotrzebowania.
Istnieją jeszcze tłuszcze trans, które występują w sztucznie utwardzanych tłuszczach (np.: margaryna) lub w wyniku podgrzewania oleju do bardzo wysokiej temperatury (frytki, chipsy). Są jeszcze bardziej szkodliwe niż tłuszcze nasycone. Podnoszą poziom cholesterolu we krwi oraz mogą powodować nowotwory. Należy się ich wystrzegać.
I na zakończenie bardzo ważna uwaga: tłuszcze nie wykorzystane przez organizm natychmiast odkładają się, powiększając w ten sposób tkankę tłuszczową.
Zalecane dzienne spożycie składników energetycznych w diecie:
Istnieją jeszcze tłuszcze trans, które występują w sztucznie utwardzanych tłuszczach (np.: margaryna) lub w wyniku podgrzewania oleju do bardzo wysokiej temperatury (frytki, chipsy). Są jeszcze bardziej szkodliwe niż tłuszcze nasycone. Podnoszą poziom cholesterolu we krwi oraz mogą powodować nowotwory. Należy się ich wystrzegać.
I na zakończenie bardzo ważna uwaga: tłuszcze nie wykorzystane przez organizm natychmiast odkładają się, powiększając w ten sposób tkankę tłuszczową.
Zalecane dzienne spożycie składników energetycznych w diecie:
Ilość gram składników odżywczych w produktach przy dziennym zapotrzebowaniu w diecie niskokalorycznej:
Dieta:
|
Białka
|
Tłuszcze
|
Węglowodany
|
1000 kcal
|
40g
|
25g
|
145g
|
1200 kcal
|
50g
|
30g
|
175g
|
1500 kcal
|
60g
|
40g
|
205g
|
SKŁADNIKI MINERALNE
Nie dostarczają organizmowi energii, ale spełniają wiele ważnych funkcji. Na przykład wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby; sód i potas regulują gospodarkę wodną; potas, wapń, sód i magnez są niezbędne do prawidłowego działania mięśni i układu nerwowego; magnez pobudza działanie wielu enzymów.
Bardzo ważna jest zrównoważona dieta, gdyż składniki mineralne mogą spowalniać lub przyspieszać przemianę materii.
WITAMINY
Współpracują ze składnikami mineralnymi utrzymując równowagę w organizmie. Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (wit. A, D, E, K) i rozpuszczalne w wodzie (wit. C i B). Poniżej przedstawiam dwie tabele. W pierwszej przedstawiam źródła witamin, zaś w drugiej skutki ich niedoboru w organizmie.
Bardzo ważna jest zrównoważona dieta, gdyż składniki mineralne mogą spowalniać lub przyspieszać przemianę materii.
WITAMINY
Współpracują ze składnikami mineralnymi utrzymując równowagę w organizmie. Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (wit. A, D, E, K) i rozpuszczalne w wodzie (wit. C i B). Poniżej przedstawiam dwie tabele. W pierwszej przedstawiam źródła witamin, zaś w drugiej skutki ich niedoboru w organizmie.
WIT.
|
ŹRÓDŁO
|
A
|
wątroba, tłuste ryby, żółtka jaj, masło, margaryna, sery biały tłusty, śmietana, czerwone i żółte owoce oraz warzywa (marchew, dynia, pomidory), śliwki suszone, szpinak, natka pietruszki, rzeżucha, kapusta, sałata, zielona fasolka szparagowa.
|
D
|
tran z wątroby ryb, jaja, mleko i jego przetwory, sardynki, makrele, śledź, tuńczyk, łosoś
|
E
|
oleje roślinne (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy),migdały, orzechy włoskie i ziemne, margaryna, kiełki i zarodki pszenicy, mąka pełnoziarnista, sałata, groszek, brukselka, pietruszka, płatki owsiane, jaja gotowane
|
K
|
jarmuż,szpinak, sałata, kapusta, brokuły, brukselka, rzeżucha, kalafior, mleko, jogurty, tran rybi, mięso, jaja, orzechy włoskie, olej sojowy, pomidory
|
B1
|
nasiona zbóż i produkty pełnoziarniste, otręby, gruba kasza, wzbogacone płatki śniadaniowe, drożdże piwne, chuda wieprzowina, wątróbka, nerki, chleb razowy, płatki owsiane, większość warzyw, orzechy, mleko, nasiona roślin strączkowych
|
B2
|
wątroba, chude sery, grzyby, migdały, orzechy włoskie, zielone części warzyw, mleko, jogurt, jaja, dziczyzna, podroby, łosoś, pstrąg, makrela, pieczywo pełnoziarniste, małże, fasola, groch, soja, rzepa
|
B4
|
wątroba, móżdżek, serce, żółtko jaj, drożdże, orzechy, zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe
|
B6
|
wątroba, wieprzowina, drób, ryby, jaja, pełnoziarniste pieczywo, kiełki pszenicy, orzechy włoskie, banany, awokado, szpinak, kapusta, soja, ryż brązowy, słonecznik, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana
|
B8
|
wątróbka i inne podroby, mózg i serce wołowe, mleko, drożdże, kiełki pszenicy, soja, groszek zielony, żółtko jaj, orzechy
|
B12
|
wątroba, mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe, ostrygi, szczupak, łosoś, śledź, makrela, pstrąg, żółtko jaj, ser żółty, sery fermentowane,mleko, zbożowe płatki śniadaniowe, kiełki lucerny
|
C
|
owoce cytrusowe, truskawki, kiwi, czerwona i zielona papryka, czarne i czerwone porzeczki, maliny, poziomki, jeżyny, owoce dzikiej róży, bez czarny, brukselka, kalafior, szpinak, pomidory, ziemniaki, kapusta, pomidory, cebula, brokuły, kalarepa, szparagi
|
PP
|
wieprzowina, drób, ryby, wątroba, kiełki pszenicy, jaja, ryż brązowy, soja, pszenica, banany, awokado, szpinak, ziemniaki, wzbogacane płatki śniadaniowe i orzechy włoskie
|
H
|
wątroba, masło orzechowe, żółtka jaj, mąka sojowa, mąka pełnoziarnista, orzechy włoskie i ziemne, migdały, sardynki, grzyby, ryż brązowy, kraby, szpinak, marchew, pomidory
|
Kwas foliowy
|
wątroba, brukselka, brokuły, kiełki pszenicy, otręby, drożdże piekarskie, warzywa strączkowe, szpinak, endywia, sałata, szparagi, brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, soczewica, soja, żółtka jaj, ryż brązowy
|
Kwas pantotenowy
|
mleczko pszczele, drożdże, wątroba, jaja, otręby, płatki owsiane, sery dojrzewające
|
WIT.
|
OBJAWY NIEDOBORU
|
A
|
zaburzenia
widzenia (rażenie światła), chropowatość naskórka, zahamowanie wzrostu i
rozwoju u dzieci, wypadanie włosów
|
D
|
słabość
i naprężenie mięśni, rozmiękanie kości powodujące ból i złamania,
osteoporoza
|
E
|
niedokrwistość
hemolityczna i degeneracja układu nerwowego
|
K
|
obniżenie
poziomu protrombiny pogarszając krzepliwość krwi
|
B1
|
utrata
łaknienia, obrzęki kończyn, zanik czucia i popędu płciowego,
zaburzenia nerwowe, słabość mięśni, powiększenie serca, zaburzenia
trawienia, zmniejszenie masy ciała
|
B2
|
spękane
wargi, przekrwienie oczu, zapalenie skóry, łagodna postać
niedokrwistości, łojotok
|
B4
|
zaburzenia
wątroby, opóźnienie rozwoju, miażdżyca tętnic, kłopoty z pamięcią, stany
lękowe, dolegliwości sercowe, zaparcia, rozdrażnienie, bóle słowy, bezsenność
|
B6
|
niedokrwistość,
depresja,
złuszczenie skóry, wypadanie włosów
|
B8
|
zaburzenia
koncentracji i kłopoty z pamięcią, pogorszenie nastroju, napady paniki,
nadpobudliwość, niepokój, bezsenność, upośledzenie funkcji wątroby, zaparcia,
bóle głowy, szum w uszach
|
B12
|
zmęczenie,
niedokrwistość, zanik czucia w kończynach, zwyrodnienie układu nerwowego
|
C
|
zmęczenie,
utrata łaknienia, bóle stawów, owrzodzenia dziąseł, wypadanie
zębów, złuszczanie naskórka, powolne gojenie się ran, podatność na
infekcje, zaburzenia psychiczne i krwotoki wewnętrzne, niewydolność serca, łatwe
męczenie się
|
PP
|
zmęczenie,
depresja, wysypka z przebarwieniami skóry, zapalenie skóry, biegunka,
przy poważnych niedoborach – otępienie, drżenia rąk
|
H
|
stany
zapalne skóry i wypadanie włosów, łuszczenie się skóry, łojotok, zaburzenia
czucia, bóle mięśni, przygnębienie
|
Kwas foliowy
|
niedokrwistość, stany
wyniszczenia jelit, uszkodzenie cewki nerwowej płodu
|
Kwas pantotenowy
|
drętwienie
i mrowienie palców stóp
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz