sobota, 20 października 2012

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

          Chciałabym zacząć od napisania kilka postów na temat produktów niezbędnych w zdrowym żywieniu. Skupiam się wyłącznie na opisie właściwości produktów, które mogą wspomóc nasze odchudzanie. Uważam, że zbędny jest opis każdego produktu typu jakie ma składniki, witaminy, właściwości lecznicze przy każdej chorobie, etc. Każdy może znaleźć takie informacje w Internecie a mi przecież nie o to chodzi. Zależy mi tylko i wyłącznie na informacjach przydatnych w odchudzaniu.

1.   Jak widać odstawę piramidy stanowi aktywność fizyczna. Wiadomo, że nawet najzdrowsza dieta nie da odpowiednich rezultatów jeżeli nie będziemy się ruszać. Przyjmuje się, że każdy człowiek powinien codziennie około 30 min poświęcić na aktywność fizyczną, aby zachować siły i witalność.

2. Absolutną podstawą diety powinny być produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, makaron z mąki razowej, musli, płatki) oraz nieoczyszczony ryż i kasze. Można także jeść makaron z pszenicy durum, ale należy go krótko gotować (al dente) i podawać z lekkim sosem, najlepiej bez mięsa.

3. Warzywa można jeść do woli. Są lekkostrawne, zawierają mnóstwo witamin, minerałów, flawonoidów i błonnika. Należy pamiętać, że najcenniejsze są warzywa sezonowe, bogate w składniki.

4. Z kolei przy owocach należy być ostrożnym. Powinno się spożywać owoce niskokaloryczne (jabłka, wiśnie, maliny, porzeczki, melony, arbuzy, morele, brzoskwinie, kiwi, mandarynki, grejpfruty) i tylko 2-3 razy dziennie. Na te słodkie można pozwolić sobie jedynie od święta, gdyż są tuczące (banany, słodkie gruszki, winogrona).

5.   Produkty mleczne spożywać codziennie i najlepiej zamiast mleka: kefir, maślanka, jogurt naturalny, plaster żółtego sera, trójkąciki serka topionego, kawałek pleśniowego lub fety.
Więcej informacji na temat mleka przytoczę w kolejnych postach.

6. Białko oczywiście powinniśmy spożywać regularnie, przy czym zrezygnować z baraniny, wieprzowiny i wołowiny, choć na wołowinę można skusić się 1-2 razy w miesiącu.
Powinniśmy spożywać przede wszystkim chude mięso (kurczak, indyk, królik) 1-2 razy w tygodniu, dowolne ryby 3 razy w tygodniu, jajka (max. 2 jajka na dzień) oraz jak najczęściej warzywa strączkowe (bób, ciecierzyca, fasola, groch, soczewica, soja), które są najcenniejszym źródłem białka.

7. Na samym wierzchołku piramidy żywieniowej pojawia się olej. W naszej diecie nie powinno zabraknąć tłuszczu roślinnego. Dokładnie tak! Najzdrowsza jest oliwa z oliwek, ale godne polecenia są także oleje: rzepakowy, słonecznikowy, lniany, sojowy. Powinno się je spożywać przede wszystkim na surowo (np. jako dodatek do sałatek), gdyż smażenie przy odchudzaniu powinno się w ogóle ograniczyć.


          Jak widać słodycze, pszenny makaron i białe pieczywo zostały zupełnie wykluczone. Należy uważać również na to co się pije. Przy odchudzaniu należy wykluczyć napoje słodzone i gazowane. Powinniśmy pić przede wszystkim wodę mineralną, soki warzywne, soki owocowe w znikomych ilościach (tylko świeżo wyciskane), a także herbatę zieloną i/lub zioła.
Raz na jakiś czas można wypić kieliszek czerwonego wina.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz